some text

Mijn winkelwagen :

Bel ons op : 020 - 7192327

Wat is Internet of things ?

Je loopt naar je voordeur en zodra je in de buurt komt, gaat deze open omdat de sleuteltoken in je broekzak al herkend wordt. Het is buiten ijskoud, maar binnen staat de verwarming al aan en is het een prettige 21 graden omdat de thermostaat heeft ontdekt dat je binnen de 20 kilometerzone van je huis bent teruggekeerd. Zodra je de woning binnenstapt, springt de verlichting automatisch aan in de hal. Tijdens het diner kijk je nog even naar het fitnessbandje om je pols, dat aangeeft dat je vandaag genoeg calorieën hebt verbrand om te mogen genieten van een welverdiende borrel na een dag werken.

Het klinkt als een scène uit een science-fiction film, maar deze visie op de toekomst is vandaag de dag al werkelijkheid dankzij het concept rond het Internet of Things (IoT). Een wereld waarin ieder apparaat - van de kleine sensoren op je deuren en ramen tot slimme witgoedapparatuur - een eigen internetadres (IP-adres) heeft die niet alleen alles uniek identificeerbaar maakt, maar ook toegankelijk via het internet. Alle apparaten kunnen met elkaar communiceren, onafhankelijk van het type of fabrikant.

Niet alleen mensen zijn online, ook dingen. Denk aan machines, sieraden, auto’s, de thermostaat en de koelkast. Ze vormen samen een groot ‘internet of things’, oftewel het internet der dingen.

Dat biedt oneindig veel mogelijkheden.

Wat kunnen we met internet of things?

Het internet of things biedt oneindig veel mogelijkheden. Momenteel betekent het dat we onze smartphone vaak als afstandsbediening gebruiken.

De verwachtingen zijn echter dat het internet der dingen in de (nabije) toekomst productieprocessen zal verbeteren en dat het oplossingen kan bieden voor problemen rondom energie en milieu, criminaliteit, gezondheidszorg en onderwijs.